Predstavljanje sudionika tečaja - Turopoljska podgutnica stiže u Irsku

 Na početku tečaja sudionici su se upoznali kroz niz aktivnosti od kojih je svima najzanimljivija bila predstavljanje svakog polaznika uz pomoć unaprijed pripremljene prezentacije u kojoj je svaki sudionik predstavio neku posebnost kraja iz kojega dolazi. 

Od kolegica iz Poljske smo saznali o bogatoj prošlosti njihovog kraja o kojoj svjedoče dvorci i spomenici koje su pokazali. Čuli smo priče o dvorcu u Njemačkoj, festivalu vina koji se održava u vrijeme berbe grožđa na Cipru. Naučili smo porijeklo riječi "spruce" koja je u engleski došla iz nekad pruskih krajeva, upoznali se s amblemima i značkama škola sudionika, te impresivnom tradicijom njihanja velikog zvona za tamjan u Galiciji. 

Veliku Goricu u kojoj se nalazi Osnovna škola Nikole Hribara, Turopolje i Hrvatsku, predstavila sam kroz digitalnu prezentaciju i donošenjem stvarnog predmeta - turopoljske podgutnice, te sam ispričala priču o tom predmetu kojega smatramo prethodnikom kravate. Kolege su pratili s velikim zanimanjem, pitali puno pitanja i naučili porijeklo riječi "cravat". Pronašli smo još nekoliko jezika u kojima je riječ za kravatu vrlo slična hrvatskoj riječi. 

Prezentacija koju sam prikazala se može pregledati ovdje.






Koraci u izradi lekcije u obrnutoj učionici

  Rad u obrnutoj učionici traži pažljivo planiranje i povezivanje ishoda, vrednovanja, aktivnosti za rad kod kuće i aktivnosti za rad u razr...